Alla estimat är gissningar, det ligger i sakens natur att vi inte kan veta, i så fall visste vi redan allt om utvecklingen vi har framför oss, och det kan vi nog vara överens om att vi inte gör. Så bli inte besviken om gissningarna inte stämmer med utfallet, i dom allra flesta fall hade vi ändå inte kunnat veta det i förväg.
Sen behöver man också förstå varför man gör estimat eftersom det påverkar hur man skall tänka kring dom och hur man hanterar estimaten. Ofta gör team estimat på sprintplaneringen för att kunna tala om hur mycket som blir klart i nästa sprint.
Det finns många fällor här, en är att ha en ambition av att i förväg kunna lova något om sprintresultatet. Om vi skall lova behöver vi ha så hög sannolikhet i estimaten att de inte blir väl mottagna av omvärlden. I stället är det bättre att se på sprintplaneringens estimat som "teamets magkänsla för vad vi just nu är övertygade om kan vara klart". Då får vi också en ledtråd till hur precisa vi behöver vara, eller snarare hur oprecisa vi bör vara. Ett mycket enkelt sätt är att helt enkelt börja uppifrån i den ordnade backloggen och sedan ställa frågan "klarar vi hit?" tills hälften av teamet inte längre tror det. Historiken kan då helt enkelt vara hur många stories som blev klara i varje sprint.
Vill man ha mera hårda siffror och historik är Story Points vägen att gå. Story Points är ett sätt att "väga" olika saker, t.ex saker i backloggen, mot varandra. Man kan tänka "om vi tyckte att den där var en 3:a så är nog den här en 5:a, eller kanske till och med en 8:a". Några saker att tänka på
- Gräv inte ner er i detaljer, låt magkänslan avgöra storlekar, eller "jobbighet", t.ex genom att begränsa tiden ni försöker hitta ett estimat
- Gör estimaten innan ni gör jobbet, det är alltid det talet som är intressant, inte hur jobbigt vi tyckte det var efteråt
- Låt historiken peka på er verkliga hastighet (Velocity = Story Points / Sprint) och låt er inte luras av deadlines eller önsketänkande, andras eller ert eget.
Planning Poker är ett sätt att undvika s.k. "anchoring", dvs. att någon genom ett uttalande får alla att tycka likadant. Planning Poker innebär att man först pratar igenom det som skall göras eller uppnås utan att indikera uppfattningar om storlekar. Sedan visar alla sin gissning samtidigt (med kort, papperslapp, fingrar, det finns otaliga appar). Skillnader i siffror indikerar skillnad i förståelse, synvinkel eller tolkning som behöver diskuteras. Faktum är att detta är kanske det största värdet av Planning Poker.
Igen, fundera på om det verkligen behövs siffror, vad de skall användas till. Ägna inte för mycket tid i detaljerna. Mer tänkande ger sällan ett "bättre" estimat, särskilt som felmarginalen alltid är stor. Och enstaka värden är inte intressanta, det är historik över tid som är det verkliga värdet. Först då kan vi prognosticera om framtiden.