Östergötlands enda konferens för alla i system-, produkt- och programvaruutvecklande organisationer, DevLin2019, gick i år för 9:e gången. På konferensen försöker vi samla talare med tips om hur man gör sin dagliga verksamhet i utvecklingsorganisationer bättre, bättre för oss som arbetar i den, bättre för de som drar nytta av det vi skapar och kanske också bättre för vår värld genom att inte göra onödiga saker och med mindre insatser skapa mer nytta.
Talarna på DevLin2019 bidrog inte bara med sina presentationer utan fick, som på DevLin2018, också välja på vilket sätt som deras talargåva skulle göra världen bättre:
- Läkare utan gränser - 6 talare
- Cancerfonden - 6 talare
- Världsnaturfonden - 1 talare
Vi på Responsive drar också vårt strå till en bättre värld och skänker våra julgåvor till Hjärt-Lungfonden!
Vi önskar er alla
God Jul och ett Gott Nytt år!
Frukostseminariet den 19/5 handlade om Legacy Code och den tudelade relationen vi har till det. På seminariet diskuterade vi utifrån tre frågeställningar:
- Vad menar vi med "Legacy Code"? När känner vi att det begreppet är lämpligt, och varför känner vi så? Varför behöver vi begreppet?
- Vad är det första vi gör när vi stöter på "Legacy Code"? Finns det olika angreppssätt eller tänkemodeller man kan använda för att "attackera" ärvd kod?
- Tekniker, böcker och andra resurser vi kan använda för att lära oss av andra
Här är bilder på anteckningarna vi gjorde på tavlan:
- "Legacy Code" är kod vi ärvt från andra eller oss själva, och som vi är inte trygga med att ändra i
- Det gäller att först försöka förstå och det finns många tips på hur man gör det, några startpunkter kan vara
- scratch-refactorering
- namnändringar
- tester
- ev. dokumentation
- Sen kanske man bara behöver ändra lite i den koden för att nästa person skall få lättare att förstå och sedan gå vidare med sitt egentliga ärende
- Några böcker bör man läsa ("Working Effectively with Legacy Code", "Refactoring", "Clean Code", "Beyond Legacy Code", ...)
- Återkoppling är viktigt för att veta om man har sönder något och återkopplingen behöver inte vara enhetstester (funktionstest, loggar, approval testing, ...)
Viktigaste insikten kanske är att det är värdefull kod som överlever och det är tryggheten att förstå och ändra som är målet.
Ett tilläggs-tips som jag vill ge nu är att Legacy Code är inte bara värdefull kod, den har dessutom ofta gett rätt resultat i många år per definition, inklusive de egenheter den har, så till och med s.k. bugg-kompatibilitet är viktigt att bevara när vi arbetar i ärvd kod. Det är ytterligare ett argument varför omskrivning ofta är en sämre idé än vi vill tro.
På det här frukostseminariet träffades vi i våra lokaler i Mjärdevi center för att äta lite frukost och diskutera "hur blir hela vår utveckling agil?". Under en timme var det ett gäng ivriga diskuterare som, uppdelade i tre grupper, utbytte erfarenheter med varandra; såväl bra som dåliga. Vi på Responsive hoppas att ni som kom hade en trevlig stund och fick med er intressanta uppslag från de övriga deltagarna. Vi tror och hoppas att den här formen av nätverkande kan fungera som en injektion och som inspiration. Genom att mötas och diskutera med kollegor från andra företag och organisationer får man idéer som man tar med sig tillbaka till sin egen organisation. Vi på Responsive tyckte det var kul att ha er här och hoppas att vi ses snart igen!
Detta är en sammanfattning av Liz Keogh's kurs i Behaviour Driven Development (BDD) som hon höll 10 oktober 2014. En heldag på Konsert & Kongress i samband med DevLin 2014.
Tanken med BDD är att föra samman användaren med utvecklaren (kravställaren med teamet). Målet är att de båda, genom kontinuerlig konversation och kommunikation, ska komma fram till hur systemet ska bete sig i ett givet sammanhang när en viss händelse inträffar. I samtalet används vanligt språk så att båda parter förstår vad som ska ske. Parterna når målet genom att samtala och genom att besvara ett antal frågor och ge belysande exempel. BDD är lämpligt att använda för komplicerade funktioner. Dock bör man undvika det när funktionerna är komplexa. Man ska inte heller använda BDD för sådant som är helt självklart.
Över 100 deltagare besökte vår utvecklarkonferens den 9/10. Dagen öppnades av Thomas Nilsson, programgeneral, och följdes av dagens första keynote som hölls av Niklas Modig. Dagen flöt på med tre parallella spår och mycket att välja på. Ytterligare en semi-keynote av Peter Antman och ett avslutande av Liz Keogh samlade alla i Operan på Linköpings Konsert&Kongress. Efterföljande mingel gav många chansen att utbyta synvinklar och insikter.
Tack till alla 19 talarna, alla besökarna och förstås alla från Responsive som arrangerade! Vi ses på DevLin2015!
Årets stora konferens för alla som arbetar i en organisation som utvecklar system eller produkter baserade på programvara, DevLin2014, står för dörren. Den 9 oktober kommer du att kunna lyssna på många föredrag i tre olika spår. Programmet är klart och kommer inom kort att publiceras. Läs mer och anmäl dig nu!
Glöm inte heller att titta närmare på heldagskursen med Liz Keogh, Behaviour Driven Development! Du som arbetar med krav, nedbrytning och planering av produktfunktioner, roadmaps, projekt, produktägarskap och utveckling får många praktiska tips och tankar i den här kursen!